Membuat Pembelian

Emailkan maklumat berikut untuk tempahan anda.

1. Tajuk buku
2. Bilangan naskah
3. Nama penuh anda

Alamat email kami: hanniaziz@yahoo.com atau hanniaziz@gmail.com

Kami akan hubungi anda dengan kadar secepat mungkin dengan maklumat berkaitan harga, kos penghantaran dan cara membayar.

Terima kasih.

Sunday, August 24, 2008

New Books: Islamic Novels

CURAHAN CINTA NIAGARA
By MAYA IRIS
ISBN: 978-983-3604-82-1
PTS Millennia Sdn. Bhd.
RM 26.00 (Sem. Malaysia) / RM 29.00 (Sabah/Sarawak)
Pages: 564 pgs.
Year Published: 2007, 2008

Synopsis:


"Aku dekat, Kau dekat."

Air Terjun Niagara. Mendengarkan nama itu sahaja semua tahu akan keindahannya yang cukup memukau. Allah Maha Besar. Sederas curahan air terjun itulah Allah limpahkan pelbagai nikmat dan kesenangan agar manusia insaf dan tahu mensyukuri rahmat yang dikurniakan.

Percikan air dingin Niagara membawa pembaca menjelajah jauh ke Amerika Syarikat ketika watak utamanya mula melanjutkan pelajaran di New York. Arus kemodenan Negara Dunia Pertama itu mampu menggugah iman cucu-cicit Adam yang lemah sehingga mereka hanyut dalam arus gelombang duniawi yang tidak pernah menjanjikan sebarang balasan.

Mira Zahila, gadis kampung yang malang terpaksa akur dengan liku-liku kehidupan yang kelam sejak kecil. Dia melalui jalan penuh sukar, membesar dengan pelbagai dugaaan, namun dia tetap tabah menghadapi setiap cabaran itu kerana dia yakin, Allah sedang menguji keteguhan iman hamba-Nya.

Sorotan pejalanan hidup Mira berubah setelah dia dipertemukan dengan Faris, anak hartawan yang gemar menghabiskan masa berfoya-foya dengan wanita yang bukan mahramnya tanpa menghiraukan batasan agama.

Faris jatuh hati pada Mira, dan kerana itu dia berubah. Dia bersungguh-sungguh memenangi hati gadis itu sehingga sanggup menggunakan kekerasan. Kasihan melihat nasib Faris yang lumpuh akibat kemalangan, Mira sanggup mengahwini lelaki itu, walaupun dia sedia maklum Faris menghidapi HIV hasil daripada pergaulan sosial tanpa batasan.

Bahagia yang diharapkan dalam melayari kehidupan berumah tangga hanya tinggal impian yang tidak kesampaian. Sikap Faris berubah setelah mendirikan rumah tangga. Tidak cukup dengan itu, Mira terpaksa berhadapan dengan kebencian ibu mertuanya, Datin Faridah yang tidak merestui ikatan perkahwinannya dengan Faris.

Watak Farhan (abang kepada Faris) yang begis dan tegas muncul antara Faris dan Mira. Hakikatnya dalam diam lelaki itu sebenarnya telah jatuh cinta pandang pertama pada Mira sewaktu mereka sama-sama mengunjungi Air Terjun Niagara suatu masa dulu. Farhan hanya mampu memendam rasa apabila Faris terlebih dahulu menagih kasih Mira.

Ketika ajal hampir datang menjemput Faris, lelaki itu mewasiatkan Mira kepada Farhan, seterusnya membuka peluang untuk Farhan mendapatkan kasih Mira. Mereka disatukan juga dalam keadaan terpaksa, sedangkan Mira tidak dapat menerima huluran kasih Farhan. Ketika mereka sedang berusaha mencari sinar bahagia, muncul pula orang ketiga menggugat kebahagian yang baru hendak berputik.

Dalam setiap konflik yang dipersembahkan, Maya Iris menyajikan karya yang sarat dengan nilai Islami, disampaikan dengan pengertian yang cukup mendalam beserta nasihat dan motivasi. Membaca Curahan Cinta Niagara mampu melenyapkan persepsi negatif tentang alam perkahwinan. Elemen psikologi kekeluargaan yang diselitkan dalam karya ini menjadikan ia sebuah karya yang punya jiwa, sarat dengan pengajaran dan kepentingan untuk menguatkan rohani melalui kefahaman Islam sebenar.

WARKAH CINTA BERBAU SYURGA
By A. UBAIDILLAH ALIAS
ISBN: 978-983-3603-91-6
PTS Millennia Sdn. Bhd.
RM 23.50 (Sem. Malaysia) / RM 26.50 (Sabah/Sarawak)
Pages: 457 pgs.
Year Published: 2008

Synopsis:


“Aku akan terus menulis walaupun kutahu salam daripada warkah bisumu semakin menjauhi realiti. Tetapi aku tidak mampu hentikan semua ini melainkan kematian sahaja yang dapat memisahkan jiwaku daripadamu. Dan aku tahu, kematianku makin menghampiri...”

Cinta seorang lelaki yang ditagih dua gadis. Hebat sangatkah Amir Mukhlis hingga dia sanggup mengecewakan impian Wardah dan menolak harapan Balqis.

Tidak! dia adalah lelaki yang berpendirian. Dia sangat tegas dalam soal hati dan perasaan dan tidak mahu ada di antara mereka hanyut dibuai badai perasaan yang mampu memesongkan akidah manusia.

Amir Mukhlis, seorang penulis dan pemidato. Pertemuannya dengan Wardah berlangsung ketika mereka sama-sama menyertai sidang redaksi majalah sekolah. Pada ketika itu, Wardah turut terkesan dengan perubahan yang dibawa Amir terhadap dirinya.

Wardah Abdul Latif, gadis pintar dan berperawakan menarik, sering menjadi igauan pelajar-pelajar lelaki. Di sebalik personaliti yang memukau, gadis ini sebenarnya menyimpan rahsia kemelut keluarga hingga persepsi negatifnya terhadap kaum Adam bercambah dalam diam. Dia membenci lelaki yang tidak bertanggungjawab dan jahil. Wardah perlukan seorang teman lelaki yang memahami agama dan bertanggungjawab. Kehadiran Amir Mukhlis mengubah segalanya.

Tamat persekolahan menengah. Amir melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar, terpisah dengan watak Wardah yang terpaksa berkahwin dengan lelaki bukan pilihannya. Amir tidak mahu dirinya tenggelam dalam kekecewaan yang mampu memakan diri sendiri. Dia pasrah. Dia reda. Bayangan Wardah dilepaskan. Tetapi hidup Wardah tidak bahagia, dia diseksa suami sehingga menghembuskan nafas terakhir.

Watak Balqis yang buntu dalam menyelesaikan masalah pula muncul dalam hidup Amir di Kaherah. Secara tidak sengaja lelaki itu membantu merungkai masalah si gadis. Ketika itu Balqis melihat Amir sebagai lelaki matang yang mampu membimbing dirinya dan Balqis sedar naluri wanitanya sudah terusik ketika itu.

Izzuddin, teman baik Amir di universiti. Konflik mula tercetus ketika Izzuddin turut menyimpan perasaan terhadap Balqis. Izzuddin sedar bahawa sudah dua kali Amir menyelamatkan Balqis, tetapi teman di sekeliling menganggap Izzuddin sebagai hero sebenar, tidak ada sesiapa yang mengetahui cerita sebenar dan Amir pula senang dengan situasi begitu.

Balqis akhirnya menzahirkan perasaannya terhadap Amir menerusi surat, tetapi Izzuddin yang terlebih dahulu membuka warkah itu tanpa pengetahuan Amir, menyebabkan hatinya sebal dengan luahan perasaan Balqis terhadap Amir. Amir pula tidak mengerti mengapa sahabatnya itu tiba-tiba menjauhkan diri darinya, seakan-akan benci melihat wajahnya. Pada masa yang sama Amir tidak mengerti isyarat yang ditunjukkan Balqis. Balqis kecewa.

Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui. Amir disahkan menghidap penyakit barah otak dan tidak mampu meneruskan hidup lebih lama. Ketika itu fikirannya ingin menyelesaikan masalah antara dia dan Izzuddin. Dalam kepayahan itu, Amir berusaha dan terus bangkit menyelesaikan konflik persahabatan dan perasaannya.

“Balqis, jangan mengharapkan sesuatu daripada ana. Ana bukan orang yang dapat menemani enti dalam kehidupan ini. Pasti ada orang lain yang lebih layak. Jika enti mahu memilih, pilihlah orang lain. Bukan ana...”

Amir merupakan seorang pejuang dalam hidupnya, seorang sahabat yang sejati dan khalifah yang hebat di muka bumi Allah. Hingga ke saat-saat akhir dia masih berjuang untuk menyempurnakan misi hidupnya dan tidak meletakkan kematian sebagai alasan untuk berputus asa.

A. Ubaidillah Alias menggunakan latar penceritaan yang menarik dengan penggunaan bahasa yang indah disulami puisi yang mampu menyentuh naluri pembaca. Keteguhan prinsip Amir Mukhlis perlu dicontohi remaja masa kini agar tidak tenggelam dalam arus kontemporari yang mengkhayalkan.

Credit: http://novelpts.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails